Domů / Úvěry / Hypoteční úvěr, aneb k čemu vlastně slouží?

Hypoteční úvěr, aneb k čemu vlastně slouží?

Hypoteční úvěr, nebo nebankovní hypoteční úvěr je typ úvěru, který je určen pro koupi nemovitosti nacházející se v České republice. Nemovitost musí být navíc zapsaná v Katastru nemovitostí. Jde o úvěr, jež je zajištěný zástavním právem k nemovitosti. Co to znamená? Pokud máte zájem o koupi vlastního bytu nebo domu, ale nemáte dostatečné finance, pak je pro vás chytrým řešením právě výše uvedený hypoteční úvěr.

Hypoteční úvěr slouží ke koupi vlastní nemovitosti

Z předchozího odstavce již víte, k čemu hypoteční úvěr slouží. Je potřeba se ale seznámit také s dalšími důležitými informace, co se týče tohoto typu úvěru. Hypoteční úvěr je možné zpravidla uzavřít na 5 až 30 let. Tuto dobu nazýváme také jako dobu splatnosti. Druhou důležitou informací je ovšem fixace. Mezi nejčastější dobu fixace patří například tříletá nebo pětiletá. Co si představit pod pojmem fixace? Jde o období, kdy máte jistotu své úrokové sazby a roční procentuální sazby nákladů. Pokud se během této doby změní výrazně výše uvedené údaje směrem nahoru nebo dolu, pro vás to nebude mít žádný vliv.

Vy máte po dobu uzavřené fixace jistou úrokovou sazbu i roční procentuální sazbu nákladů. Změna se vás bude týkat až po skončení doby fixace. Následně je potřeba hypoteční úvěr znovu refinancovat, čímž dochází k uzavření nové doby fixace. S jistotou nelze říct, jaká je ideální doba fixace, vzhledem k tomu, že se úrokové sazby pohybují směrem nahoru a dolu. Za posledních několik let jsou ovšem hypoteční úvěry relativně drahé. Pochopitelně je potřeba se zaměřit i na jiné údaje. K těm patří podmínky hypotečního úvěru, a to i v případě, že se dostanete do finanční neschopnosti. Pořízení vlastního bydlení je potřeba ale důkladně zvážit.

Bez vlastního kapitálu se neobejdete

V minulosti se dalo požádat o 100 % hypoteční úvěr, kdy vám bankovní instituce půjčila celou částku, a to až do výše ceny nemovitosti. To dnes již bohužel není možné, a tak se neobejdete bez vlastního finančního kapitálu. Ten tvoří ve většině případů 10 až 20 % ceny nemovitosti. Zbylou část lze čerpat pomocí hypotečního úvěru.